فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرهاد صادقی*، رجب چوکان صفحات 221-235

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر تاریخ و آرایش کاشت بر عملکرد هیبرید ذرت کرج 700، با استفاده از کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی اسلام آباد غرب طی سال های 84-1383 به اجرا درآمد. فاکتور اصلی شامل سه تاریخ کاشت (5، 15 و 25 اردیبهشت)، فاکتور فرعی سه فاصله ردیف کاشت (55، 65 و 75 سانتی متر) و فاکتور فرعی شامل سه تراکم کاشت 65، 75 و 85 هزار بوته در هکتار بود. بر اساس نتایج دو ساله آزمایش، مناسب ترین تاریخ کاشت ذرت پنجم لغایت پانزدهم اردیبهشت ماه در مناطق معتدله استان کرمانشاه و سایر شهرستان های با آب و هوای مشابه بود. بهترین فاصله کاشت، فاصله خط 65 سانتی متری بود که نسبت به دو فاصله خطوط کاشت دیگر (55 و 75 سانتی متری) برتری نشان داد. بهترین تراکم بوته در شرایط تابش آفتابی استان، تراکم 75 هزار بوته در هکتار بود. بررسی اثر متقابل سه گانه نشان داد که در تاریخ کاشت اول (پنجم اردیبهشت) در فاصله خطوط 65 سانتی متر و تراکم 75 هزار بوته عملکرد 13388 کیلوگرم در هکتار و در تاریخ کاشت دوم (15 اردیبهشت) به فاصله خطوط کاشت 65 سانتی متری و با تراکم 75 هزار بوته عملکرد 12838 کیلوگرم در هکتار تولید شد. بر اساس نتایج این آزمایش می توان در مناطق معتدل این استان کاشت ارقام دیررس ذرت دانه ای را در نیمه اول اردیبهشت ماه با فاصله خطوط کاشت 65 و تراکم بوته حدود 70 تا 75 هزار بوته توصیه کرد.

    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، دیررس، آرایش کاشت، تاریخ کاشت، عملکرد
  • شعبان کیا*، محمد ترابی صفحات 237-252

    بیماری سپتوریوز برگ گندم (Septoria tritici Rob. ex Desm.) یکی از مهم ترین بیماری های گندم به شمار می رود که سالیانه خسارات فراوانی را به محصول گندم وارد می سازد. با توجه به اهمیت این بیماری در استان گلستان و به منظور تعیین میزان کاهش محصول ناشی از این بیماری و تاثیر آلودگی بیماری در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به مدت دو سال زراعی (1384-1382) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان (عراقی محله) به اجرا درآمد. در این تحقیق مایه زنی مصنوعی در زمان های مختلف رشد (مراحل پنجه زنی، تشکیل اولین گره ساقه، ظهور برگ پرچم و ظهور کامل سنبله ها)، سطوح مختلف یک فاکتور و ارقام تجن، زاگرس و کوهدشت سطوح فاکتور دیگر را تشکیل دادند. یک تیمار بدون آلودگی و کنترل شده با قارچکش به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در زمان برداشت عملکرد دانه و اجزای آن شامل تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه اندازه گیری شد. تجزیه آماری بر روی داده های به دست آمده انجام و میزان کاهش محصول هر رقم در زمان های مختلف آلودگی تعیین شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اثر زمان های مختلف آلودگی روی عملکرد دانه، وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله معنی دار بود ولی روی تعداد سنبله در مترمربع معنی دار نبود. نتایج این بررسی نشان داد که میزان کاهش محصول در اثر این بیماری روی ارقام مختلف و در زمان های مختلف آلودگی متفاوت بود، به طوری که بیماری بسته به نوع رقم، مرحله آلودگی و شدت آن توانست باعث کاهش 9.17 تا 28.95 درصد محصول شود. آلودگی در مرحله پنجه زنی بیشترین کاهش محصول و آلودگی در مرحله ظهور سنبله کمترین کاهش محصول را داشت. این بیماری روی ارقام تجن، زاگرس و کوهدشت روزانه به ترتیب باعث 0.24, 0.30 و 0.25 درصد و در کل باعث 26.74, 28.95 و 24.69 درصد کاهش محصول شد.

    کلیدواژگان: گندم، سپتوریوز برگ، کاهش محصول، زمان آلودگی
  • مسعود رفیعی* صفحات 251-265

    به منظور تعیین مناسب ترین رقم و تاریخ کاشت برای ارقام برنج در منطقه خرم آباد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خردشده با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات سراب چنگایی واقع در خرم آباد در سال های 83-1382 به اجرا گذاشته شد. فاکتور اصلی شامل چهار تاریخ کاشت از 25 فروردین به فواصل ده روز و فاکتور فرعی شامل سه رقم دمسیاه، بی نام و هاشمی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاریخ کاشت، رقم و اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد شلتوک معنی دار بود. بیشترین عملکرد شلتوک به میزان 2985.2 کیلوگرم در هکتار از رقم دمسیاه در دومین تاریخ کاشت (سوم اردیبهشت با میانگین دمای 30 درجه سانتی گراد) به دلیل تعداد پنجه و تعداد دانه در خوشه بیشتر نسبت به دو رقم دیگر به دست آمد. تعجیل و تاخیر در کاشت هر دو موجب کاهش عملکرد شلتوک در منطقه شد. کوتاه شدن دوره رشد رویشی در کاشت دیرتر و انطباق مرحله گلدهی با درجه حرارت های بالا در کاشت زودتر نسبت به تاریخ کاشت مطلوب دلیل این کاهش بود. لذا کشت رقم دمسیاه در اوایل اردیبهشت ماه به علت دیررسی و برخورداری از طول فصل رشد بیشتر و انطباق مراحل مختلف نمو آن با شرایط مطلوب آب و هوایی، برای منطقه خرم آباد و مناطق مشابه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنج، ارقام، تاریخ کاشت، عملکرد
  • حسن حقیقت نیا*، منوچهر دستفال، وحید براتی صفحات 265-282

    به منظور بررسی تاثیر نظام های مختلف تناوب گیاهی بر عملکرد گندم و برخی خصوصیات خاک، پژوهش حاضر با هفت تیمار تناوبی در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و در دو دوره سه ساله (از سال 1378 تا 1384) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب اجرا شد. تیمارهای تناوبی شامل 1- باقلا- ذرت- ماش- گندم؛ 2- شبدر- پنبه- ماش- گندم؛ 3- باقلا- ذرت- چغندرقند- گندم؛ 4- پنبه- گندم- پنبه- گندم؛ 5- ذرت- گندم- ذرت- گندم؛ 6- گندم- کلزا- گندم؛ 7- گندم- گندم- گندم بودند. پارامترهای مورد اندازه گیری شامل عملکرد دانه گندم و اجزای آن، ماده آلی خاک، فسفر و پتاسیم خاک، وزن مخصوص ظاهری و شاخص مخروطی خاک بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه گندم در دور اول آزمایش از تیمار تناوبی دوم به دست آمد که با تیمارهای تناوبی هفتم، ششم و چهارم تفاوت معنی داری نداشت. کمترین عملکرد دانه در دور دوم مربوط به تیمار تناوبی پنجم بود که با تیمار تناوبی سوم اختلاف معنی داری نداشت. در دور دوم آزمایش، عملکرد دانه گندم در تیمار تناوبی ششم به طور معنی داری از سایر تیمارهای تناوبی بیشتر بود و کمترین عملکرد دانه به تیمار تناوبی پنجم اختصاص داشت. افزایش عملکرد دانه در تیمارهای با عملکرد دانه بیشتر مربوط به وزن دانه، تعداد سنبله در واحد سطح و تعداد دانه در سنبله بیشتر بود. همچنین تیمارهای تناوبی، برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک را تحت تاثیر قرار داد، به طوری که کربن آلی، فسفر و پتاسیم خاک در تیمارهای تناوبی با عملکرد زیاد مانند تیمار تناوبی دوم و هفتم در دور اول و تیمار تناوبی ششم در دور دوم نسبت به بقیه تیمارها افزایش یافت. به نظر می رسد، عدم وجود آیش در تیمار تناوبی پنجم، کیفیت پایین بقایای گیاهی ذرت و برداشت بالای مواد غذایی توسط این محصول، موجب کاهش عملکرد دانه گندم در این تناوب گردیده است. در مجموع وجود بقولات (گیاه شبدر) به صورت کود سبز در تیمار تناوبی دوم، هم در کوتاه مدت و هم در درازمدت، و وجود گیاه زراعی کلزا با آیش تابستانه در تناوب با گندم در تیمار تناوبی ششم، در درازمدت علت افزایش عملکرد دانه گندم در این تیمارها بود.

    کلیدواژگان: گندم، تناوب زراعی، عملکرد دانه، ویژگی های خاک
  • جواد خلیلی محله*، محسن رشدی صفحات 281-293

    به منظور بررسی تاثیرمحلول پاشی عناصر کم مصرف بر عملکرد کمی و کیفی ذرت سیلویی 704، آزمایشی در دو سال متوالی (1382 و 1383) در مزرعه تحقیقات کشاورزی شهرستان خوی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی انجام شد. زمان محلول پاشی در سه سطح T1: ساقه رفتن، T2: ظهور گل تاجی و T3: ساقه + ظهور گل تاجی به عنوان فاکتور اصلی و نوع کود مصرفی با عنوان فاکتور فرعی در هشت سطح F1: عدم مصرف کود، F2: محلول پاشی آهن، F3: محلول پاشی روی، F4: محلول پاشی منگنز، F5: محلول پاشی آهن + روی، F6: محلول پاشی آهن + منگنز؛ F7: محلول پاشی روی + منگنز و F8: محلول پاشی آهن + روی + منگنز در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین صفات اندازه گیری شده، بیشترین ماده خشک و عملکرد تر به ترتیب 18.34 و 58.60 تن در هکتار در تیمار T3 به دست آمد. زمان مصرف کود بر خصوصیاتی همچون ارتفاع و قطر ساقه، تعداد برگ، عملکرد ساقه و عملکرد بلال خشک، درصد پروتئین و خاکستر تاثیر گذاشت. در بین کودهای مصرفی تیمار F8 بیشترین ماده خشک و علوفه تر را به ترتیب با میانگین 20.18 و 65.86 تن در هکتار داشت. نوع کود مصرفی توانست بر تمام صفات مورد بررسی به جز تعداد برگ در بوته اثر معنی داری داشته باشد. با توجه به نتایج فوق محلول پاشی سه عنصر ریزمغذی آهن، روی و منگنز در دو زمان ساقه رفتن و ظهور گل تاجی برای افزایش عملکرد و بهبود خصوصیات کیفی ذرت هیبرید 704 در خوی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ذرت سیلویی، عناصر کم مصرف، محلول پاشی، عملکرد، کیفیت
  • محمد خرمیان*، احمدعلی شوشی دزفولی صفحات 295-307

    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری و فاصله ردیف های کاشت بر خصوصیات کیفی و کمی بذر یونجه بغدادی، آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خرد شده در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول با بافت سیلتی کلی لوم در سال های 1381 تا 1383 اجرا شد. فاکتور اصلی رژیم های مختلف آبیاری بر اساس تشتک تبخیر کلاس A (شامل آبیاری پس از 100، 150، 200 و 250 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و فاکتور فرعی فواصل ردیف شامل (50، 60 و 75 سانتی متر) بود. نتایج حاصل از دو سال اجرای آزمایش بیانگر عدم وجود اختلافات معنی دار بین رژیم های آبیاری برای صفت عملکرد بذر بود، از این رو آبیاری بر اساس 250 میلی متر تبخیر به علت بالا بودن کارایی مصرف آب آبیاری (0.598 کیلوگرم بر مترمکعب) به عنوان رژیم آبیاری مناسب شناخته شد. از طرف دیگر فاصله ردیف 75 سانتی متر به دلیل عملکرد بذر بیشتر (178.7 کیلوگرم در هکتار) و درصد جوانه زنی بالاتر (80.5 درصد) برتر از فاصله ردیف های 50 و 60 سانتی متر بود. معنی دار شدن اثر سال برای اکثر صفات مورد بررسی نشان دهنده متفاوت بودن روند تغییر میزان این صفات در سال های متفاوت پس از استقرار یونجه است.

    کلیدواژگان: یونجه، رقم بغدادی، رژیم آبیاری، فاصله ردیف، عملکرد بذر
  • محمد زمانیان* صفحات 309-320

    به منظور بررسی و مقایسه پتانسیل تولید علوفه شبدر لاکی در مقایسه با دیگر گونه های شبدر در تاریخ های مختلف کاشت، این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و چهار تکرار در کرج اجرا شد. تاریخ کاشت در چهار سطح (اول، 15 و 30 شهریور و 15 مهر) به عنوان کرت اصلی و ارقام شبدر در سه سطح (شبدر لاکی، شبدر برسیم و شبدر ایرانی) به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه مرکب سه ساله نشان داد که اثر سال، تاریخ کاشت، رقم و اثر متقابل سال ´ رقم، سال ´ تاریخ کاشت، تاریخ کاشت ´ رقم و سال ´ تاریخ کاشت ´ رقم (به جز علوفه خشک) از نظر عملکرد علوفه تر و علوفه خشک معنی دار است. مقایسه میانگین صفات در تاریخ های کاشت و گونه های شبدر نشان داد که به ترتیب بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک در تاریخ کاشت اول شهریور با 70.20 تن و 13.23 تن در هکتار و گونه شبدر ایرانی با 83.40 تن و 15.23 تن در هکتار (با شبدر برسیم در یک گروه بود) به دست آمد. مقایسه میانگین اثر متقابل تاریخ کاشت ´ رقم نشان داد که تیمار d3v3 (تاریخ کاشت 31 شهریور و گونه شبدر ایرانی) با 90.21 تن علوفه تر و 18.85 تن در هکتار علوفه خشک بهترین تیمار بود.

    کلیدواژگان: شبدر لاکی، گونه های شبدر، عملکرد علوفه، تاریخ کاشت
  • محمدنقی پاداشت دهکایی*، احمد خلیقی، روح انگیز نادری، امیر موسوی صفحات 321-332

    این بررسی به منظور ارزیابی قابلیت باززایی سوخک از ریزفلس های سوخک در شرایط درون شیشه ای و تاثیر تنظیم کننده های رشد بنزیل آدنین (BA) و نفتالین استیک اسید (NAA) در باززایی سوخک سوسن چلچراغ اجرا شد. تنظیم کننده های رشد BA و NAA به غلظت صفر، 0.01 و 0.1 میلی گرم در لیتر در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) جامد اضافه شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 3´3 اجرا شد. نتایج نشان داد که ریزفلس ها به ویژه در غلظت های مناسب تنظیم کننده های رشد به خوبی قابلیت باززایی سوخک را دارند. بیشترین تعداد سوخک و ریشه در غلظت 0.01 میلی گرم در لیتر BA و 0.1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. با افزایش غلظت تنظیم کننده های رشد، برخی از سوخک های باززایی شده در شرایط درون شیشه ای مستقیما تولید برگ کردند و این مشخصه منفی برای سوخک های باززایی شده در شرایط درون شیشه ای مستقیما تولید برگ کردند و این مشخصه منفی برای سوخک های باززایی شده سوسن چلچراغ است. بررسی نشان داد که برای باززایی سوسن چلچراغ می توان از ریزفلس های سوخک استفاده کرد. با توجه به کمبود ماده گیاهی و پراکنش کم این گیاه بومی ایران در زیستگاه های طبیعی، نتایج این بررسی می تواند کاربرد ویژه ای برای ازدیاد این گیاه نادر داشته باشد.

    کلیدواژگان: سوسن چلچراغ، باززایی، ریزفلس، سیتوکینین، اکسین، کشت درون شیشه ای
  • علی محبوب خمامی* صفحات 333-349

    به منظور بررسی اثر نوع و مقدار رومی کمپوست بر رشد فیکوس بنجامین، آزمایشی در گلخانه ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان در دو سال (1382 و 1383) انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با دو نوع ورمی کمپوست (ورمی کمپوست کود گاوی و ورمی کمپوست کود گاوی + خاک اره) در پنج سطح (صفر، 10، 20، 30 و 40 درصد حجمی) و سه تکرار انجام شد. این مواد با توجه به نوع و مقدار ورمی کمپوست، به جای پیت در بستر شاهد پیت + پرلیت (درصد حجمی 1:2) جایگزین شد و به گلدان های چهار لیتری منتقل شدند. نتایج نشان داده که اثر ورمی کمپوست کود گاوی + خاک اره بر وزن تر ساقه و برگ، وزن خشک ساقه و برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و مس بستر کشت بیشتر از ورمی کمپوست کود گاوی است. ورمی کمپوست به مقدار 20 درصد به طور معنی داری وزن تر ساقه و برگ، وزن خشک ساقه و برگ و وزن خشک برگ را نسبت به شاهد افزایش داد. مقادیر 10، 30 و 40 درصد ورمی کمپوست از نظر وزن تر ساقه و برگ، وزن خشک ساقه و برگ و وزن خشک برگ اختلاف معنی داری با شاهد نشان ندادند. با توجه به EC بالای بستر حاوی 40 درصد ورمی کمپوست و قیمت بالای پیت برای بستر کشت گلدانی، کاربرد 20 درصد ورمی کمپوست می تواند اقتصادی باشد.

    کلیدواژگان: بنجامین ابلق، ورمی کمپوست، کود گاوی، خاک اره، پیت
  • مسعود کامل، پرویز مرادی* صفحات 347-357

    در اغلب کشورهای در حال توسعه، گیاهان خانواده نخود مهم ترین منبع پروتئین محسوب می شوند. با وجودی که تعدادی از این گیاهان به خوبی با شرایط دیم سازگاری پیدا کرده اند ظرفیت تولید آن ها اغلب پایین است، از این رو جهت دستیابی به لاین های پرمحصول در استان های شمالغزب کشور، آزمایشی با 36 لاین نخود زراعی تیپ کابلی در سال زراعی 83-1382 در استان های زنجان، آذربایجان غربی و کردستان در قالب طرح لاتیس دو گانه 6´6 انجام شد. در طول آزمایش از صفاتی مانند ارتفاع بوته، تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، وزن صد دانه و عملکرد دانه یادداشت برداری شد. پس از تجزیه واریانس های جداگانه، اختلاف معنی داری در سطح 1% بین لاین های از نظر عملکرد مشاهده شد و در استان زنجان لاین شماره 26، در آذربایجان غربی لاین شماره 32 و در کردستان لاین شماره 30 نسبت به سایر لاین ها برتری داشتند. برای جمع بندی نتایج سه مکان، داده های آزمایش با نرم افزار SAS 8 تجزیه واریانس مرکب شدند و تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ ها و ژنوتیپ ´ مکان مشاهده شد. میانگین داده های سه مکان محاسبه و علاوه بر همبستگی ساده بین صفات با عملکرد، با استفاده از تجزیه علیت این ضرایب به اثر مستقیم و غیرمستقیم تجزیه شدند. بر این اساس، دو صفت تعداد روز تا رسیدگی و تعداد روز تا گلدهی بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد داشتند. با انجام تجزیه به مولفه های اصلی دو مولفه اصلی استخراج شد که در مجموع 77.23 درصد از کل واریانس مشاهده شده را توجیه می کرد. با تجزیه کلاستر، لاین های مورد بررسی در سه کلاستر، گروه بندی شدند. افراد موجود در کلاستر 1 با افراد موجود در کلاستر 3 بیشترین فاصله ژنتیکی و یا کمترین قرابت ژنتیکی را نشان دادند، بنابراین با توجه به هدف، می توان از انتخاب لاین هایی به عنوان والدین تلاقی در برنامه های دورگ گیری از هر یک از دو کلاستر فوق و تلاقی آن ها، علاوه بر ویژگی ها و صفات تکمیل کننده والدین از وجود حداکثر تنوع ژنتیکی آن ها نیز سود جست.

    کلیدواژگان: نخود، مقایسه عملکرد، تجزیه علیت، همبستگی صفات
  • گودرز نجفیان*، محمد دادآیین، احمد حیدری، عظیم اکبری، محسن اسماعیل زاده مقدم، رامبد جوکار، رضا نیکوسرشت، امیرکیوان کفاشی، محمدابراهیم پژومند، محمود ناظری صفحات 359-365
  • عزیز فومن اجیرلو*، علی اکبر مختارزاده، علیرضا بهشتی، محمدرضا شیری، عبدالامیر راهنما، فتح الله نادعلی، سعید نورمحمدی، هادی حسن زاده مقدم صفحات 367-371
|
  • F. Sadeghi *, R. Choukan Pages 221-235

    A field experiment was conducted to study the effects of planting date and pattern on grain yield of new corn hybrid (KSC 700) in Islamabad Agricultural Research Station for two years (2004-05). A randomized complete block design in split split plot arrangement with three replications was used in this study. Three planting dates (25 April 5 May and 15 May), three row distances (55, 65 and 75 cm) and three plant densities ( 65000, 75000 and 85000 plants/ha) were assigned to main plots, subplots and sub-subplots, respectively. The results showed that the best planting dates were 25 April and 5 May and the best row spacing was 65cm. Grain yield of 65 cm treatment was higher than those of the other row distances (55 and 75 cm). The best plant density was 75000 plants/ha. The highest grain yields were obtained in treatment combinations of 65 cm row spacing and 75000 plants/ha with 13388 and 12838 tha-1, in planting dates 25 April and 5 May, respectively. Therefore, planting of late maturing hybrids in early May with 70000-75000 plants/ha in 65 cm row spacing can be recommended for moderate regions of Kermanshah province.

    Keywords: Corn, late maturity hybrid, plant date, plant density, yield
  • S. Kia *, M. Torabi Pages 237-252

    Septoria leaf blotch of wheat (Septoria tritici) is one of the most important diseases of wheat in the world. To detemine yield reduction caused by this disease and the effects of infection in different growth stages on yield and yield components in three wheat cultivars, a field experiment for two years (2003-2004) was carried out using a factorial design in form RCBD with four replications. Artifical inoculation at different growth stages including tillering, stem elongation, flag leaf opening and ear emergence were levels of a factor and cultivars Tajan, Zagros and Kouhdasht were levels of other factor. A treatment without infection was considered as check. Grain yield, number of ears per squar meter ,number of kernels per ear and 1000 kernels weight were measured. The results showed that the effects of different stages of infection on grain yield, 1000 kernels weight and number of kernels per ear was significant, but on number of ears per square meter was not . The extent of yield reduction differed on wheat cultivar and infection at different stage. In this experiment, yield reduction were recorded from 9.07 to 28.95 percent .Daily yield reductions in cultivars Tajan ,Zagros and Kouhdasht assessed 0.30, 0.24 and 0.25 percent and total yield reductions were 28.95, 26.67 and 24.69 percent, respectively.

    Keywords: Wheat, septoria leaf blotch, Yield reduction, infection time
  • Pages 251-265

    In order to determine the best cultivar and planting date of rice in Khorramabad area, this study was conducted in RCBD as split – plot with four replications in 2003 and 2004. Main plots were four planting dates (April 14, April 23, May 3 and May 13), and three cultivars (Domsiah , Binam and Hashemi) were used as subplots. Results of analysis of variance showed that the effects of planting date and cultivar and planting date × cultivar interaction on seed yield was significant. Domsiah cultivar with 2985.2 kgha-1 in second planting date (April 23) had more seed yield than others. Early and delayed planting dates decreased yield, because of short vegetative period in early planting and high temperature during flowering period in delayed planting date. Planting of Domsiah cultivar in second planting date (April 23) can be recommended for Khorramabad condition, because of its long growing period and phenological stages in optimum temperature.

    Keywords: rice, Cultivars, Planting date, seed yield
  • H. Haghighatnia *, M. Dastfal, V. Barati Pages 265-282

    In order to study the effect of different crop rotation systems on wheat grain yield and some soil properties, this experiment was conducted with seven rotation treatments in a randomized complete block design with four replications in Darab Agriculture Research Station. The experiment was repeated in two rotation frequencies: the first from 1999 to 2002 and the second one from 2002 to 2005 with the same crop treatments. Cropping systems were included 1. broad bean (Vicia sativa L.), corn (Zea mayse L.), chick ling vetch (Vicia villosa L.), and wheat (Triticum aestivum L.) (CS1) 2. clover (Trifolium sp. L.), cotton (Gossypium hirsutum L.), chick ling vetch, wheat (CS2) 3. broad bean, corn, sugar beet (Beta vulgaris saccharifera L.), wheat (CS3) 4. cotton, wheat, cotton, (CS4) 5. corn, wheat, corn, wheat (CS5) 6. wheat, canola (brasica compestris L.), wheat (CS6) 7. wheat, wheat, wheat (CS7). At the end of each rotation frequency, wheat grain yield and its components, soil organic carbon, phosphorous, potassium and bulk density was measured. At the end of second cropping cycle core index of soil different layers was also measured. Results of the experiment showed that CS2 had the highest amount of wheat grain yield in the first rotation frequency, without any significant difference with CS8, CS6 and CS4. The lowest wheat grain yield was for CS5 and CS3, respectively. In the second rotation frequency, wheat grain yield of CS6 was significantly higher than those of other crop systems, and the lowest was for CS5. The higher wheat grain yield of superior cropping systems such as CS2 and CS6 was due to higher kernel weight, more spike number per unit area and more kernel number per spike. The lower O.C. quality, lack of any follow and high nutritional requirements in CS5, resulted in lower wheat grain yield. Some soil chemical and physical properties, including O.C, P and K was also increased in high yielding cropping systems such as CS2 and CS7 in the first rotation frequency and CS6 in the second rotation frequency. Finally it could be concluded that presence of clover as a legume green manure in both short and long-term cropping cycle and canola with summer follow in rotation with wheat in long-term cropping cycle could result to increasing of wheat grain yield.

    Keywords: Crop Rotation, Wheat, Grain yield, soil properties
  • J. Khalili Mahalleh *, M. Roshdi Pages 281-293

    To assess the effects of microelements on quantitative and qualitative characteristics of 704 silage corn, an experiment was conducted in Khoy Agricultural Research Farm during 2003 and 2004. The experiment was arranged in split plot based on complete randomize block designe. Three foliar application stages T1: stem formation, T2: tasseling and T3: stem formation + tasseling, were considered as the main plots, and eight fertilizer application types, F1: no feritilizer, F2: iron, F3: zinc, F4: manganese, F5: iron + zinc, F6: iron + manganese, F7: zinc + manganese and F8: iron + zinc + manganese, as subplots. The results of mean comparison of different agronomic traits indicated that the highest dry and fresh matter yields, 58.60 and 18.34 tha-1, respectively were obtained from T3 treatments. Fertilizer spraying time affected some agronomic traits such as plant height, stem diameter, leaf number, stem dry weight, ear dry weight, protein and ash percentages. F8 treatment produced the highest dry and fresh matters, 20.18 and 65.86 tha-1, respectively. Fertilizer type had significant effects on all agronomic traits except on leaf number. Based on the btained results, foliar application of Fe, Zn and Mn at stem formation and tasseting stages can be recommended for increasing yield and improving qualitative features of 704 silage corn n Khoy region.

    Keywords: silage corn, Microelements, Foliar application, yield, quality
  • M. Khorramian *, A. A. Shoushi Dezfuli Pages 295-307

    In order to evaluate the effects of irrigation regime and row spacing on seed yield of alfalfa cultivar Baghdadi, this experiment was conducted at Safiabad Agricultural Research Center Farm 2002 to 2004. The soil of the experiment site was silty clay loam.The experiment was arranged in a split plot based on a RCBD. Main plot was allocated to irrigation regimes based on evaporation from pan evaporation(including irrigation after 100,150,200 and 250mm evaporation from pan) and sub plot was allocated to row spacing( including 50,60 and 75 cm). The results showed that there were significant differences for yield and water use efficiency among irrigation regimes. Irrigation after 250 mm evaporation from pan had higher seed yield and WUE. The row spacing of 75cm with higher seed yield (178.7 Kgha-1) and higher seed germination (80.5%) was superior to other row spacings. The significance of years effect for most of the traits indicated the difference in changes of these traits in different years after alfalfa establishment.

    Keywords: Alfalfa, Baghdadi cultivar, irrigation regimes, Row spacing, seed yield
  • M. Zamanian * Pages 309-320

    In order to assess and compare the potential forage production of Crimsonclover with other clover species in different planting dates, an experiment was carried out in split plot arranged in a randomized complete block design with 12 treatments in four replications in Karaj during 2003-2005. In this study pkanting dates were considerd as main plot in four levels (d1: 23 Aug., d2: 6 Sep., d3: 23 Sep. and d4: 7 Oct.) and clover cultivars as subplot in three levels (v1: Crimson clover, v2: Berseem clover and v3: Persian clover). The results of combined analysis of the experiment demonstrated that effects of year, planting date, year × planting date, species, year × species, planting date × species and year × planting date × species (except dry matter yield) were significantly different for fresh and dry matter yield. Mean comparison of planting dates and cloverspecies showed that planting date d1 with 70.20 tha-1 fresh yield, 13.23 tha-1 dry matter yield, and Persian clover with 83.40 tha-1 fresh yield (the same group with Berseem clover), 15.23 tha-1 dry matter yield were the best treatments. Meanwhile, mean comparison of the interaction of planting date × species showed that d3v3 with 90.21 and 18.82 tha-1 fresh and dry matter was the best treatment.

    Keywords: crimson clover, Clover species, forage yield, Planting date
  • M. N. Padasht Dahkaei *, A. Khalighi, R. Naderi, A. Mousavi Pages 321-332

      Lilium ledebourii (Chelcheragh lily) is a unique species of Lilium genus that is native of north Iran. This study was conducted to investigate the bulblet regeneration of microscales of Chelcheragh lily in vitro conditions and to examine the effect of growth regulators benzyladenine (BA) and naphthalene acetic acid (NAA) in different concentrations. Solid MS medium with three concentrations 0, 0.01, and 0.1 mgl-1 of BA and NAA was used. The experimental design was a 3×3 factorial. Results showed that microscales had good regeneration potential of bulblet, especially when growth regulators used in suitable concentration. The highest number of bulblets and roots obtained in 0.01 mgl-1 BA and 0.1 mgl-1 NAA. Some of regenerated bulblets produced scale leaf directly by increasing the concentration. This character affects negatively bulblet regeneration of L. ledebourii. The results of the present study showed the possibility of micropropagation of L. ledebourii by microscales. Considering the lack of plant material and low vegetation of this plant in natural habitat, these results may find practical application for propagation of this rare plant.

    Keywords: Chelcheragh lily, microscales, cytokinin, Auxin, in- vitro culture
  • A.Mahboub Khomami * Pages 333-349

    In order to study the kind and rate effects of vermicompost in pot media on Ficus benjamin growth, an experiment was carried out in the greenhouse of Flower and Ornamental Plant Research Station of Lahijan for two years (2003- 2004). This experiment was implemented in factorial based on randomized complete block design with two kinds of vermicompost (vermicompost of cow manure and vermicompost of cow manure + saw dust) in five levels (0, 10 ,20, 30 and 40%) and three replications. These materials were substituted to peat in peat + perlit media (2 : 1 volume %) with respect to the kind and rate of vermicompost, and transferred to 4 liter pots. Results showed that, the effect of cow manure + saw dust vermicompost on shoot and dry leaf weight, dry leaf weight, dry shoot weight and Cu of media was more than cow manure vermicompost. The vermicompost at the rate of 20% significantly increased the shoot and fresh leaf weight, shoot and dry leaf weight and dry leaf weight compared to control. The effect of 10, 30 and 40% vermicompost on shoot and fresh leaf weight, shoot and dry leaf weight, and dry leaf weight were not significant. With respect to the high EC in media of 40% vermicompost and high cost of peat for potting media, application of 20% vermicompost could be economical.

    Keywords: Ficus bengamina, Vermicompost, Cow manure, Sawdust, peat
  • M. Kamel, P. Moradi * Pages 347-357

    In most of the developing countries, legume plants are the main supply of protein. Since some of these crops are adapted with dry land farming, but their yield potential is almost low. To access high yielding lines in northwest provinces of Iran, an experiment was conducted with 36 chickpea lines in 2003-2004 cropping season in 6 × 6 squared lattice in Zanjan, West Azerbaijan (W.A) and Kurdistan provinces. During the experiment, traits such as days of flowering, days of maturity, plant height, 100 seed weight and yield were recorded. After separate analysis of variance, significant differences were found in the yield of studied lines. For Zanjan line no. 26, for W.A. line no.32 and for Kurdestan line no.30 were selected. For location results, experimental data were analyzed through combined analysis of variance with SAS 8. Significant differences were found among genotypes and genotype × location. The mean data over 3 locations was calculated and in addition to simple correlation, these coefficients were partitioned to direct and indirect effects. PCA analysis extracted two components which totally explained 77.23 percent of observed variations. According to this, among the traits, days of flowering and days of maturity had the largest direct effects on yield. Then with cluster analysis, studied lines were classified into 3 groups. Cluster 1 members had the most genetic distance with cluster 3, therefore considering the purpose, selection of lines from these clusters as parents for hybridization, complementary traits of parents and their maximum variations can be used in breeding programs.

    Keywords: Chickpea, yield comparison, path analysis, cluster analysis, Correlations
  • G. Najafian *, M. Dadaeen, A. Heydari, A. Akbari, M. Esmaielzadeh Moghaddam, R. Joukar, R. Nikouseresht, A. K. Kaffashi, M. E., Pajoumand, M. Nazeri Pages 359-365

    A breeding hexaploid line named Bloyka (ICW84-0008-013AP-300L-3AP-300L-0AP) was introduced to Iran through international nurseries RBWYT-FA and RBWON-FA from International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) in 1996 and evaluated at three research stations of temperate zone (Karaj, Islam-Abad and Zarghan). Due to its superior grain yield over check cultivars (7.014 tha-1 vs. 6.986 tha-1 of Mahdavi in Karaj, 8.246 tha-1 vs. 8.002 of Mahdavi in Islam-Abad and 8.111 tha-1 vs. 8.222 of Marvdasht in Zarghan) it was selected and forwarded to advanced trials. This line was tested in advanced trials of temperate zone breeding program during 1997-2000 and due to its qualifications including resistance to stripe and leaf rusts it was considered to be included in adaptation trials. Therefore as an elite genotype (encoded as M-79-7) this line was investigated in adaptation trial in 9 research stations of temperate zone along with check cultivar Marvdasht during 2000-2002. Based on results of two cropping seasons this line produced 6.914 tha-1 grain yield in average in comparison to 6.521 tha-1 of Marvdasht. This line with mean rank of 6.5 and standard deviation of rank equal to 4.8 was one of the most stable genotypes of investigated germplasm set. Drought tolerance of M-79-7 line was also assessed under water deficit conditions compared to Pishtaz check cultivar for irrigated farms and Sardari, Azar-2 and Cross of Alborz cultivars for rain fed conditions and it was found to be partially tolerant to terminal drought. In respect to disease resistance its reaction to a newly spread race of stripe rust in Zarghan research station was 25MR against 80MS, 80MS and 30MR/M for check cultivars Shiraz, Marvdasht and Pishtaz respectively. Bread making quality of M-79-7 was assessed to be moderate to good based on its 11% grain protein content, 83.5 kg hectoliter weight, 29 ml Zeleny sedimentation volume and 54 degrees of grain hardness. The high molecular weight glutenin subunit genotype of M-79-7 line was 2*, 7+8 and 2+12 for three loci of Glu-A1, Glu-B1 and Glu-D1 respectively. Validation trials in farmer's fields confirmed this line as a qualified genotype to be released as a new irrigated bread wheat for temperate regions of Iran.

  • A. Fouman *, A. A. Mokhtarzadeh, A. R. Beheshti, M. R. Shiri, A. Rahnema, F. Nadali, S. Nourmohammadi, H. Hasanzadeh Moghaddam Pages 367-371

    Pegah is a new forage sorghum cultivar, improved in Iran. It is derived from progenies of a cross made between Early orange (Farian) and LFS56 (Local selected germ[lasm) cultivars. Its improvement took 15 years from crossing up to releazing time. All selections and evaluations were made in SPII and its associated research centers in Iran. Pegah is a pure line variety and its seed production is the same as other self fertilization crops. Green fodder and dry matter yield of pegah in 6 locations for three years were 128.38 and 23.52 tha-1 respectively which were 42.28% and 46.82% higher than those of check cultivar Speed feed. Protein contents of Pegah cultivar is 12%. Maximum green fodder and dry matter of pegah cultivar were obtained in planting densities of 208 and 287 thousand plants per hectare. As an example in Karaj at 208 thousand plants per hectare, it produced 156.39 and 29.32 tha-1 green fodder and dry matter, respectively. As an other aspect, Pegah cultivar has a high contents of sugar in stem, and it is a sweet sorghum cultivar too.